Eltávolítási és visszaküldési utasítások

Az elektromos és elektronikus készülékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik az egészségünket és a környezetet, valamint olyan értékes nyersanyagokat, amelyek az Ön segítségével újrahasznosíthatók. Ezért a régi elektromos készülékeket élettartamuk végén külön kell gyűjteni a szelektálatlan települési hulladéktól, és nem szabad a normál háztartási hulladékkal együtt ártalmatlanítani. Ezt jelzi az alább látható áthúzott szemetesláda szimbólum, amelyet az elektromos készülékek jelölésére használnak.

A régi elektromos készülékek visszaszolgáltatási kötelezettsége

Az elektromos és elektronikus berendezésekről szóló törvény (ElektroG) értelmében minden fogyasztónak törvényileg kötelessége, hogy a régi elektromos berendezéseket, beleértve a lámpákat, lámpákat és ventilátorokat (az izzók kivételével) szakszerűen és környezetbarát módon ártalmatlanítsa, és azokat egy engedélyezett gyűjtő- vagy visszavételi ponton leadja. Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékát ott ingyenesen átveszik és környezetbarát és erőforrás-kímélő módon újrahasznosítják. A gyűjtő- és visszavételi központok a régi készülékeket minősített hulladékkezelő vállalatoknak adják át, amelyek először ellenőrzik, hogy a készülékek felújíthatók-e és újrafelhasználhatók-e. Ha az újrafelhasználás nem lehetséges, a káros anyagokat eltávolítják a készülékekből, és az értékes nyersanyagokat újrahasznosítják.

Különösen ne dobja ki a háztartási hulladékba:

 • Lámpák és lámpák
 • Kompakt fénycsövek előtéttel vagy anélkül (energiatakarékos lámpák)
 • Fénycsövek (fénycsövek)
 • Kisülési lámpák (beleértve a fémgőzlámpákat is)
 • LED lámpák
 • Akkumulátorok és újratölthető elemek

A könnyen eltávolítható fényforrásokat a régi készülék leadása előtt el kell távolítani és külön kell ártalmatlanítani. Ugyanez vonatkozik a könnyen kivehető használt elemekre és az újratölthető elemekre, valamint azokra, amelyeket nem zár be a hulladék elektromos készülék.

Az izzók és halogénlámpák a háztartási hulladékba dobhatók. Ha nem tudja biztosan, hogy milyen típusú lámpáról van szó, kérjük, adja le a megfelelő gyűjtőhelyen.

Miért kell a régi elektromos készülékeket a gyűjtőközpontban leadni?

Az elektromos készülékek értékes erőforrásokat és szennyező anyagokat tartalmaznak. A gyűjtőközpontok a régi készülékeket minősített hulladékkezelő vállalatoknak adják át, amelyek először ellenőrzik, hogy a készülékek felújíthatók-e és újrafelhasználhatók-e. Ideális esetben a régi termékek felújíthatók. Ha az újrafelhasználás nem lehetséges, a régi készülékeket ennek megfelelően kezeljük. A káros anyagokat eltávolítják a készülékekből, és az értékes erőforrásokat újrahasznosítják. Ez védi a környezetet és kíméli a fogyatkozó erőforrásokat.

A törött energiatakarékos izzók helyes kezelése

Az energiatakarékos lámpák kis mennyiségű higanyt tartalmaznak, de ez jóval a törvényes határértékek alatt van, így nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Mindazonáltal meg kell tennie néhány óvintézkedést, ha egy energiatakarékos izzó elromlik:

 • Óvatosan szedje fel a szilánkokat egy nedves ruhával.
 • Csomagolja őket légmentesen egy műanyag zacskóba vagy befőttesüvegbe.
 • Vigye el őket a veszélyes hulladékgyűjtő központba.
 • Kerülje a bőrrel való érintkezést, majd 20-30 percig szellőztesse a helyiséget.
 • Ne használjon porszívót a darabkák felszedésére.

A személyes adatok kezelése a régi készülékek ártalmatlanításakor

Felhívjuk figyelmét, hogy minden fogyasztó felelős a személyes adatok törléséért az ártalmatlanítandó régi készülékekről.

A gyártók jelentési és tájékoztatási kötelezettségei: https://www.stiftung-ear.de/de/service/statistische-daten/jahres-statistik-mitteilung