Szerves műtrágya

Talaj, minden növény eredete és alapja

A talaj friss, egészséges és tápanyagokban gazdag tartása elengedhetetlen a kertben lévő gyönyörű növények és az ágyások növekedéséhez .

A padló a lényeges elem. Tápanyagszállító, víztározó és stabil támasz egyben. De nemcsak a talaj összetétele a döntő, hanem maga a kertész is sokat tehet, ha megszívlel néhány tippet, és vigyáz a talajára.

A talaj tulajdonságai

Egészséges talaj nélkül a hasznos és dísznövények nem tudnak megfelelően fejlődni. Ezért először meg kell állapítania, hogy milyen talajviszonyok uralkodnak a kertjében. Általánosságban négy fő klasszikus talajtípust különböztethetünk meg: Homok, iszap, agyag és vályog. Értelemszerűen az egyes talajok is eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek – az ásványi, szerves összetevők vagy a rugalmasság szempontjából.

A talajok megmunkálhatósága

A talajok a megmunkálhatóságuk alapján is osztályozhatók: A homokos talajokat könnyű talajoknak, míg az agyagos vagy agyagos talajokat nehéz talajoknak nevezzük.

Könnyű, homokos vagy nem kellően vízmegtartó talajok

nagyon jól megmunkálható, jól szállítja a vizet és a tápanyagokat, és gyorsan felmelegszik. Nem tudnak azonban elegendő vizet és tápanyagot tárolni, ami a növények „éhezését” okozhatja.

A talaj humusztartalmának növelése,

komposztot vagy szerves trágyát dolgozhat be. Véleményünk szerint nem szabad ásványi műtrágyákat használni, mivel ezek előállítása néha nagyon energiaigényes, és a talaj szikesedéséhez vezethet.

A szerves trágyák kiegészítik a kertben termesztett növények tápanyagellátását. A talajban található tápanyagok gyakran nem állnak rendelkezésre a felhasználás szempontjából optimális formában és mennyiségben. Csak a trágyázás révén történő tápanyagellátás teszi lehetővé a növény optimális ellátását. A trágyázást a növény igényeihez kell igazítani. Szerves műtrágyáink használata optimalizálja a növénytáplálást, elősegíti a növények növekedését, és javítja a betakarított termés hozamát és minőségét. A talaj termékenységét a szerves trágyázás tartósan növeli.

A talaj humuszrétegének alapvető javulását a komposztált természetes trágyák következetes alkalmazásával érheti el. Ezek a műtrágyák összetett komposztálási folyamatok segítségével humuszos vegyületeket képeznek, amelyek az úgynevezett állandó humuszt alkotják.

  • A humusz (szerves anyag) javítja a talaj szerkezetét és növeli a talajéletet. A humusztartalom természetes trágyákkal és jól érett komposztokkal növelhető. A komposztnak azonban teljesen mentesnek kell lennie a kórokozóktól és a gyommagvaktól. Ezért mész vagy speciális komposztindítók hozzáadásával támogassa a mikroorganizmusokat a komposzt átalakításában.
  • „nehéz” agyagos és agyagos talajokon a humusz jelentősen fellazítja a talajt.
  • a humuszban gazdag talaj jobban tárolja a tápanyagokat a növények számára elérhető formában (ez különösen fontos a homokos talajok esetében). A humusz csökkenti a nitrogén kimosódását is
  • A humusz a csapadékvizet – mint egy szivacsban – a növény számára azonnal elérhető formában tárolja, így a gyökerek számára a száraz fázisokban több víz áll rendelkezésre!

Szerves műtrágyák és komposztgyorsítók:

  • ORGASAN teljes értékű műtrágya
  • Szerves paradicsomtrágya
  • Horn Gries
  • Komposztgyorsító

A vízveszteség csökkentése és a talaj víztároló kapacitásának növelése érdekében a talaj vízháztartását, célszerű az ágyásokat kéregmulccsal fedni.

Nehéz, agyagos vagy tömörödött talajok különösen alkalmasak víz- és tápanyagtárolóként a kert- és tájépítészetben. A víz és a tápanyagok szállítása azonban nem ideális, ami a pangó víz veszélyével jár. Emellett gyorsan sárosak lehetnek, vagy nagyon gyorsan kiszáradhatnak, ha hosszú ideig napfénynek vannak kitéve. A homok vagy komposzt beépítése üregeket és áteresztőképességet hoz létre, amelyeken keresztül a talaj jobban tud lélegezni.

Erősen tömörödött talaj esetén a talajt az első fagyok előtt ki kell ásni. A földgöröngyöket szabadon kell hagyni. A fagyott víz tágulása miatt a fagy „megrepeszti” a talajt, és tavasszal finomra morzsolódik. Az emelt ágyások a legegyszerűbb módja annak, hogy a talaj finom és morzsalékos maradjon, mivel nem járkálnak rajtuk.