Kovácsolt hasító ékek / esztergályozott hasító ékek / biztonsági hasító ékek Krumpholz 1799-től

Ha a hasítóbalta elérte a határait, a hasító ékek biztosítják a kézre álló rönköket.

Amint rönkre van szüksége a tűzrakáshoz, vagy más célokra szeretne fát tárolni, soha ne tárolja a kivágott fát hasítatlanul. Egyrészt minél tovább szárad, annál nehezebb felhasítani, másrészt a belső bomlással csökken a fűtőértéke. Ha viszont a kivágott fát a lehető leggyorsabban feldolgozzák, a rönkök jobban tudnak száradni, ami növeli fűtőértéküket.

A rönkhasításnak különböző módjai vannak. A költséges és helyigényes hidraulikus rönkhasító alternatívájaként érdemes hasítóbaltát vagy hasítókalapácsot használni.

Egyes rönkök vagy fafajták azonban annyira csomósak vagy megkeményedtek, hogy még ezek a szerszámok is elérik határaikat. Itt jönnek a képbe a kovácsolt hasító ékek.

Hatalmas teljesítmény a különleges kialakításnak köszönhetően

A hasító ékek különböző formákban, méretekben és kivitelben kaphatók. Speciális kialakításuknak köszönhetően különösen alkalmasak kemény fa és méteres darabok hasítására. Az ékfelületek speciális profillal vannak ellátva. Az oldalsó „pikkelyek” megakadályozzák az ék kiugrását, a hornyok és bordák jobb vezetést biztosítanak, csökkentik az ellenállást és egyúttal növelik a hasító hatást. Az éles hegyű hasító ékek könnyen felhelyezhetők, és gyorsan jó tartást találnak a fában a speciális bevágásoknak köszönhetően, így az ék jobban beleragad a fába, amikor felerősítik. A hasító ékek mindezen tulajdonságai biztosítják, hogy a tűzifa néhány mozdulattal kézreálló, könnyen szállítható és gyorsan száradó rönkökké hasítható.

A forgó hasító ékek még hatékonyabbak

A forgó hasító ékek a hasító ékek egy speciális típusa. Speciális alakjuk segít a fa széttörésében is, amikor hasításkor szétválasztják. Az ék csavarodása még hatékonyabban viszi át az ütés erejét a fába, mivel a szélesebb ékszög miatt a hasító hatás jelentősen megnő.

A bozótvágó kések helyes használata

Függetlenül attól, hogy végül melyik modellt használja, a hasító ékek alkalmazása mindig ugyanazt az elvet követi: helyezze az éket az élhez közel, és ügyeljen arra, hogy a lehető legpárhuzamosabb legyen a szálak irányával, a vágóél pedig függőlegesen befelé mutasson. Most már könnyű ütésekkel – szükség esetén egy kis kalapács segítségével – behajthatja, amíg szilárdan be nem illeszkedik. Az éket ezután egy nehéz kalapáccsal addig ütögetik a fába, amíg az szét nem törik. Ideális esetben egy speciális hasítókalapácsot használjon, amelynek egyik oldalán fejszefej van. Ha szükséges, még mindig tudsz segíteni célzott ütésekkel anélkül, hogy túl gyakran kellene szerszámot váltanod. Ha az ék eltűnik a fában – ami különösen a méteres daraboknál előfordulhat -, akkor egy második, hosszabb fa éket is hozzáadhat, amíg a fa ketté nem hasad. Bármelyik kalapácsot is választja, ügyeljen arra, hogy acél ékeket soha ne üssön acélfelületekkel.

Figyeljen a biztonságra, amikor bozótvágó késsel dolgozik

Mint minden faipari munkánál, az ékkel való hasításnál is fontos, hogy gondoskodjon saját és a körülötte lévők biztonságáról. Viseljen megfelelő védőruházatot és védőszemüveget, hogy megvédje magát a repülő szilánkoktól.

Hasítókalapácsok vagy hasítóbalták PE ütőfejjel, pl:

Az ütést a polimer ütközési felület tompítja. A fém szilánkosra törése gyakorlatilag lehetetlen egy pontos ütéssel. A PE ütőfejeket azonban időnként ki kell cserélni.

A hagyományos erdészeti fejszéink, hasítóbaltáink és hasítókalapácsaink ideálisak a PE ütőfejjel ellátott hasító ékekkel való használatra:

Hasító ékek jelölése erdészeti munkáknál

Ha az ék elvesztésének kockázatát is szeretné ellensúlyozni, akkor egy réteg jelzőfestéket (pl. piros vagy neonsárga) is felvihet egy szórófejes festékszóróval. Végül is nem tart sokáig, amíg egy ék elveszik odakint – különösen, ha az erdőben használja. Ez nem feltétlenül teszi szebbé az éket, de szemet gyönyörködtetőbbé.

Legjobb árgarancia

Ha egy másik kereskedőnél kedvezőbb árat talál (szállítási költségekkel együtt), akkor ezt a Krumpholz terméket ugyanezen az áron kapja meg tőlünk.

Ez a garancia a vásárlástól számított 14 napig érvényes. Ez nem vonatkozik a raktárfelszámolásból, fizetésképtelenségből és árverésből származó különleges értékesítésekre.